Zašto rabljeno?

Ponovna upotreba bolja je od recikliranja

Računala, mobilne telefone i druge IT proizvode može se ponovo upotrijebiti na isti način kao i automobili, brodovi ili bicikli. Za svako rabljeno računalo koje se ponovo upotrijebi možemo smanjiti emisiju ugljika, uštedjeti zemaljske sirovine i izgraditi kružno gospodarstvo gdje se resursi i proizvodi koriste učinkovitije. No filozofija obnavljanja i produljenja životnog vijeka IT proizvoda ne odnosi se samo na okoliš, već i na ekonomičnost, kvalitetu i sigurnost. Riječ je o iskorištavanju vrijednosti proizvoda, dugoročnog razmišljanja i inteligentnije potrošnje. Životni ciklus proizvoda koji su postavili proizvođači često je kraći od stvarnog životnog vijeka proizvoda. Većina takvih proizvoda je ispravna, a jedini razlog zamjene je taj što se na tržištu pojavljuju novije generacije. Bitno je i naglasiti da kupnjom obnovljenog računala ostvarujemo uštedu preko 60% financijskih troškova!

Proces obnove

Sva rabljena računala i rabljeni laptopi moraju proći strogi test kvalitete, to znači da su podvrgnuta funkcionalnim testovima koji su usporedivi s testovima novih proizvoda . Obnovljena računala temeljito su očišćena, pregledana te su po potrebi opremljena novim ili ranije korištenim komponentama. Proces obnove filtrira nefunkcionalnu i nekompletnu opremu eliminirajući šanse za kupnju lošeg proizvoda. Čitav proces obavlja se u našim prostorijama te uz educirano stručno osoblje i posebne uređaje za ispitivanje vam možemo garantirati brzu obradu narudžbi i isporuku u što kraćem roku.

Nabava opreme

Većinu računala kupujemo kod samih korisnika koji se odluče na zamjenu nove opreme u roku od par godina. Tu opremu obnavljamo kako bi je mogli ponovo koristiti i iskoristiti puni potencijal samog hardvera. U tom procesu potpuno provjeravamo svako računalo ili notebook i popravljamo ili mijenjamo neispravne i pokvarene dijelove. Na taj način smanjujemo što više elektroničkog otpada, dajemo novi život mnogim uređajima a vama štedimo novac!

Hardver

Ulažemo velike napore u smanjenje proizvodnje nove IT opreme. Što više korisnika kupuje rabljena računala, manje novog hardvera treba proizvesti. Novo nije uvijek bolje, u to smo se uvjerili. Nakon amortizacije, korišteni hardver često je jednako funkcionalan kao i novi te daljnjim korištenjem iskorištavate puni potencijal hardvera.

Količina ugljikova dioksida koju smo mi i naši kupci smanjili od početka prodaje rabljenih računala.

2,104,027
 kg CO2 
Uštede u proizvodnji ugljikova dioksida *
  •  109 kg CO2
  •  
  •  69 kg CO2
  •  
  •  41 kg CO2
  •  
  •  27 kg CO2
* Izračun se temelji na modelu Technische Universität Berlin (Energie- und CO2-Bilanz von PCs - Relevanz für reuse Strategies, 2005) i na EuP studiji.
Model uspoređuje utjecaj na okoliš i potrošnju energije ponovnom uporabom računala na tri godine i kupnjom novog računala.
Vrijednosti emisije za novu proizvodnju, distribuciju novog proizvoda, rad, preradbu, transport za preradbu i recikliranje uključeni su u analizu.